Från ätstörning till ett friskt liv i balans

2018-06-02 @ 17:40:00
För ett tag sedan ställde jag upp på en intervju. En duktig tjej som läst min blogg hade ett slutarbete i skolan och ville då skriva om ämnet ätstörningar. Jag tycker hon fick till en väldigt välskriven artikel där vi pratar mycket om sjukdomen, kroppsuppfattning och träning. Med andra ord - en hel del som är värt att dela med sig av här. Tack Hilma för fina ord och att jag fick dela artikeln! Klicka på bilderna för större upplösning eller bläddra ned för att läsa ↓ Psst! Hela min outfit hittar du här (adlink).

Linn Strömberg
”Från ätstörning till ett friskt liv i balans”

Linn Strömberg driver bloggen Go for fit där hon skriver om sin vardag och träning varvat med recept och hälsa. Hon skriver öppet om hur hon för några år sedan drabbades av ätstörningen Anorexia Nervosa och hur livet kan se ut för någon som levt med denna sjukdom.

Jag möter upp Linn på gymmet, som hon är anläggningsansvarig för, mitt i centrala Kalmar. Jag möts av ett stort leende och en kram. Hennes glädje sprider sig och man kan inte annat än att le när man ser henne. Jag börjar med att ta några foton på Linn ute på gatan. Det är blåsigt och håret flyger framför ögonen. Hon har på sig en topp med marmormönster samt ett par gråa och svarta träningsbyxor. Över toppen har hon en ljusrosa hoodie. Jag kollar på fotona som jag precis har tagit och det ser bra ut säger jag till henne.

Jag frågar henne om varför som hon startade bloggen Go For Fit och får då svaret att hon inte riktigt minns hur det kom sig. Linn fortsätter med att säga att hon var rätt ensam vid det stadiet eftersom att hon hade glidit ifrån många av sina vänner på grund av att hon hade drabbats av en ätstörning. Hon fortsätter med att säga att bloggandet var ett bra sätt att få skriva av sig och på så sätt arbeta med de “sjuka” tankarna. Hon startade bloggen 2012 men det var först år 2014-2015 som hon blev aktiv på riktigt. Hon har alltid älskat att skapa till exempel foto, bildredigering, texter och illustrationer så det kändes väldigt naturligt att “trilla in på” bloggandet i och med att så många intressen inkluderades i det.

Jag frågar Linn om det finns något blogginlägg som hon känner sig lite extra stolt över och hon säger att det finns många inlägg som hon känner sig stolt över till exempel när hon lyckas få till snygga foton eller när företagen som hon samarbetar med blir lite extra nöjda med det som hon har producerat. Men hon poängterar att det som hon är mest stolt över är alla hennes inlägg om sin ätstörning. Hon menar att dessa inlägg är de som är svårast att formulera då hon delar med sig av många personliga tankar och erfarenheter i dessa. Hon säger: “Man lämnar ut sig på ett helt annat sätt, vilket kan kännas lite läskigt. När jag får bra respons på inlägg som dessa känns det lite extra varmt i hjärtat.”

Vi kommer tillbaka till Linns ätstörning och hon säger att den tiden i livet har påverkat henne något enormt och att hon har lärt sig otroligt mycket av den. Hennes uppfattning om livet, sig själv och sin kropp ser annorlunda ut idag och hon har lärt sig att jobbar med sin kropp istället för mot den som hon gjorde innan. Idag så lyssnar hon på kroppens signaler. Hon fortsätter att säga att hon inte alltid har bra dagar. bara för att hon är frisk betyder inte det att hon alltid älskar sig själv och sin kropp men under resan som hon har genomgått så har hon lärt sig att hantera känslor och situationer på ett helt annat sätt.

“Jag har absolut inte alltid bra dagar, bara för att jag är frisk betyder det inte att jag alltid älskar mig själv och min kropp.”

Det jobbigaste med att leva ett liv med en ätstörning säger Linn är att man egentligen inte lever. Hon menar att man inte har någon energi till att göra saker på samma gång som lycka och längtan inte finns där. Det enda som existerade i Linns huvud var när hon skulle äta nästa gång. Hon berättar om hur hon längtade efter varje måltid samtidigt som hon föraktade varje kalori. Andra tankar som snurrade i hennes huvud var vad hon “fick” äta, hur hon skulle kunna förbränna ett visst antal kalorier, hur hon skulle kunna undvika situationer som innefattar mat, hur hon skulle hantera ångesten över att ha gått upp några gram eller ha ätit något som inte var planerat.

“Jag längtade efter varje måltid samtidigt som jag var föraktade varje kalori”

Linn fortsätter med att säga att hon ständigt ljög för sina nära och kära hon säger att hon hade ständiga svar på ALLT! Från att ha varit fruktansvärt dålig på att ljuga gick hon till att bli expert på det. Sjukdomen gjorde så att hon alltid åt ordentligt inför andra på till exempel kalas el dylikt för att sedan svälta sig själv i flera dagar efter.

“Man gjorde allt för att dölja sjukdomen”

Linns råd till de som drabbas av ätstörningar är att söka hjälp så fort som möjligt. Hon fortsätter med att säga att det bara blir svårare och svårare att ta sig ur “skiten” desto djupare sjukdomen sätter sig. Många skäms över att de är drabbade av ätstörningar och det berättar även Linn att hon gjorde. Hon påtalar igen vikten av att faktiskt våga söka hjälp och att skammen inte får stoppa dig från det. Hon menar att det snarare ska vara tvärtom- Att söka hjälp är det modigaste som du kan göra i situationen! Linn säger att ätstörningar inte har någonting att göra med hur smal du är utan det är en psykisk sjukdom, de fysiska är enbart symtom. Hon menar att man inte ska avskräckas för att söka vård om det är så att du inte är “tillräckligt” smal utan att det faktiskt är det psykiska som spelar roll.

“Ta hjälp direkt om du känner att du har ett problematiskt förhållande till mat och/eller träning”

Idag är träning en stor del av Linns liv och hon får motivationen till att träna på grund av att hon tycker att det är roligt. Hon säger att hon inte alltid är motiverad men hon ser träningen som en rutin som hon vet att hon och hennes kropp mår bra av. Är det någon dag som hon inte orkar träna så säger hon att hon skippar träningen just den dagen, träningen är inte längre ett tvång för mig och det gör träningen lättsam och rolig.

“Att ha mål och tvång är två helt skilda saker, målsättningar ökar snarare motivationen medan tvång sänker den”

Jag frågar Linn vad hennes största dröm i livet är och hon svarar “Oj, svår fråga. Att alltid få vara lycklig? Nä, fy vad klyschigt.” svarar hon med ett stort skratt. Hon fortsätter med att säga “Det är lättare sagt än gjort, men jag hoppas jag tar till mig av mina egna ord och lever efter dem.” Hon menar att det är lättare sagt än gjort men att hon skulle vilja leva ett lyckligt liv med sin sambo, få skämma bort sin familj såsom vänner och föräldrar! Att gå över till att arbeta mer med sina sociala medier menar hon är ännu en dröm. Där vill Linn dela med sig av sin resa och på så sätt hjälpa andra i samma situation. Linn avslutar vårt samtal med att säga:

“Om jag kan hjälpa ens någon därute som går igenom vad jag gjorde känns min sjukdomshistoria inte helt förgäves. Jag skämdes länge över att JAG blivit sjuk, såg mig själv som svag. Ett stort personligt nederlag. Och det kan fortfarande kännas utlämnande när man delar med sig av vissa saker. Men känslan när någon berättar att de fått hjälp genom att jag väljer att berätta väger upp det tusen gånger om. Det är få saker som gör en så lycklig som när man får bekräftelse på att man kunnat hjälpa andra. En otroligt givande känsla!”


Faktaruta
Det finns flera olika typer av ätstörningar men de vanligaste är Anorexia Nervosa och Bulimi. Gemensamt för nästan alla ätstörningar är att personen som är drabbad har en stor rädsla för att gå upp i vikt. Denna rädsla medför att man försöker att kontrollera sin vikt på olika sätt genom tex mat och träning. Många som är drabbade ställer höga krav på sig själva samtidigt som man är väldigt självkritisk. Ätstörningar är oftast svåra att upptäcka då de ofta kommer gradvis under en längre tid. Ätstörningar är en dödlig sjukdom och det är därför extra viktigt att be om hjälp ifall du eller om du tror att någon i din närhet är drabbad. Behöver du hjälp eller stöd kan du ta kontakt med din vårdcentral, elevhälsan eller ungdomsmottagning.


 

Artikeln är skriven av Hilma Årestedt.
Taggar: anorexia, balans, frisk, sjuk, sjukdom, ätstörning;
Kategorier: Anorexi / Ätstörning 7


Follow on Bloglovin
Kommentarer:
#1: Angelica Wåhlin
2018-06-02 @ 21:26:28

Så roligt & häftigt! Det blev en väldigt bra artikel också, måste jag säga. Sååå viktigt ämne!

Svar: Tack snälla! :* Ja, tyckte hon skrev den jättebra :)
GoForFit

#2: JUNITJEJ
2018-06-02 @ 21:49:37

Vilken fin intervju!

Svar: Tack så mycket :*
GoForFit

#3: Hanna Karlsson
2018-06-05 @ 07:04:26

Vilken fin artikel!

Svar: Tack :D
GoForFit

#4: Sofie
2018-06-05 @ 08:43:42

Kanonbra artikel!

Svar: Tack :D
GoForFit

#5: Hannah H
2018-06-05 @ 14:57:31

Jätte bra artikel =)

Svar: Tack :D
GoForFit

#6: Liselotte Johansson
2018-06-05 @ 17:25:08

Väldigt läsvärd artikel. Bra skrivet.

Svar: Tack så mycket :* Ja, håller med, hon har skrivit den hur bra som helst!
GoForFit

#7: Isabella Lilja
2018-07-21 @ 18:53:58

Sending positive energy your way <33

Svar: <3 <3
GoForFit

Min profilbild

linn@goforfit.se »

LINN STRÖMBERG@INSTAGRAM:

Follow on Bloglovin Follow on Instagram Follow on Facebook


Translate this blog:

mytasteswe.com

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Arkiv

2020:

01 02 03 04 05

2019:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2018:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2017:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2016:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2015:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2014:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2013:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2012:

09 11 12
RSS 2.0