Citronsyra, majsstärkelse & aromämnen

2017-05-11 @ 13:59:00
... och tusen andra E-ämnen. Dagens livsmedelsindustri.

Ni har kanske läst här i bloggen att jag fått problem med min hud senaste tiden? Från att ha noll hudproblem med någon enstaka finne under mens till att få röda utslag längst med käkarna. Jag har gått på hudbehandlingar, bytt ansiktsprodukter och blivit noggrannare med rengöring morgon och kväll. Men problemet kvarstår. Och jag vet ju själv att hudproblem sällan beror på yttre faktorer, utan inre. Kost, stress, hormoner. Jag är väldigt noggrann med min kost, absolut. Bra fördelning och jag får i mig mycket näring. Men något jag sällan reflekterar över är alla dessa tillsatser. På samma gång får jag alltså i mig mycket skit rent ut sagt. Jag är medveten om det, men valt att inte lägga alltför stor vikt på det. Även fast jag egentligen har stenkoll på dessa tveksamma ingredienser blundar jag lite för det, liksom många andra. Man orkar inte. Läsa långa innehållsförteckningar är jobbigt. Man vill enkelt och smidigt äta det man tycker är gott. Lathet och naivitet.
För en vecka sedan gick jag igenom allt jag äter. ALLT. Och insåg, ja, det är fan inte ens konstigt OM utslagen skulle bero på min kost. Dressingar och såser såsom ketchup, Pepsi Max, energidrycker, tillsatt sötningsmedel i allt från kaffet till smoothies, proteinbars, diverse specialprodukter (ex. "kalorifria" såser och dylikt). I alla måltider är det något "märkligt" som slinker ned. De flesta reagerar inte (synbart) på det, men andra faktorer kan utlösa symtom. Exempelvis stress. 

Om vi spanar vidare på vad jag äter faktiskt innehåller: Steviaketchup. Inget tillsatt socker. Eller? En blick på innehållsförteckningen och jag läser stärkelse som tredje ingrediens. En googling för att se vilken stärkelse de använder - majsstärkelse (läs mer). Kul. Jag dränker mina maträtter i detta = jag dränker mina maträtter i socker, enkelt sagt. Konserverade livsmedel såsom krossade tomater (vissa märken) = Citronsyra. Bra för kroppen? No. Andra livsmedel ofta innehållandes citronsyra: fryst fisk, ost, glass, torkad frukt, godis. På detta minst en energidryck per dag. Ett par glas Pepsi Max per dag och gärna någon proteinbar. Absolut inte alla, men en del märken pumpar i en lång rad med ämnen i sina bars. Utöver detta ytterligare en lång lista av tveksamma E-ämnen jag dagligen får i mig. Jag har läst runt om allt möjligt, exempelvis kroppens PH-värde, candida, etc. Mycket intressant! Har ni tips på bra hemsidor, böcker eller dokumentärer med liknande ämnen - kommentera gärna och tipsa!
Under denna vecka har jag fokuserat på att äta naturligt. Plockat bort allt med modifierad stärkelse, socker i alla dess former utöver frukt och bär, nästan nollat sötningsmedlet (en skopa vassle på morgonen undantaget), uteslutit mjölkprodukter (återigen vasslet undantaget), skippat energidrycker, uteslutit citronsyra (E330-333), allt med jästsvamp, mögelsvampprotein (som finns i många Quorn- och soyaprodukter) raffinerade livsmedel över lag och andra konstiga ämnen. (Läs exempelvis här hur citronsyra framställs, usch! Det är inte från citron, utan svartmögel). Helt enkelt för att få en uppfattning om hur mycket jag måste plocka bort för att äta endast naturliga och sockerfria livsmedel. Ett litet innehåll av diverse ämnen i olika produkter blir mycket i det stora hela. Jag kommer definitvt dra ned på vissa livsmedel framöver. Se gärna över dina kostvanor. Om jag, som faktiskt är väldigt intresserad av mat och kost, kan bli förvånad över mängden tveksamma ämnen jag dagligen får i mig, då kan du garanterat också bli detsamma! 

Vad jag insett? Det är svårt att äta naturligt med dagens rådande matindustri. På riktigt. Det är inte mycket på hyllorna som inte är fullproppade med konstiga och onaturliga ämnen. (Även fast det många gåner döljs väldigt bra). Allt ska hålla länge, det ska vara billigast möjligt att framställa men trots detta fortfarande smaka gott. Och sedan har vi besprutningsmedel i jordbruket (visste du att dagens skörder minskat radikalt i näring?) och djur som föds tonvis av antibiotika i köttindustrin. Det är rätt sjukt egentligen. Ordet LIVS-medel saknar innebörd. Det som ska hålla oss vid liv i det långa loppet gör oss snarare mer eller mindre sjuka. Citatet på bild ovan är så sant. "Problemet är att vi inte äter mat längre, utan vi äter mat-liknande produkter".
// I'm talking about additives, artificial substances and the food in today's modern society. Use google translate.
Kategorier: Kost, Mat & Dryck Personligt, Tankar & Reflektioner 8


Follow on Bloglovin
Kommentarer:
#1: Therese
2017-05-11 @ 20:12:52

Har under de senaste dagarna funderat exakt på det här gällande vad det jag äter och dricker innehåller. Jag skulle mer än gärna vilja ha en kost baserad på mer ren mat.
Har du några tips på vad och hur du ätit under perioden som du försökt att ta bort livsmedel med onödiga tillsatser? Vad använder du istället för mjölkprodukter? Själv har jag alltid keso/kesella till mellanmål men har svårt att komma på något att äta istället.

Svar: Haha, synkade! :)) Jag har ätit väldigt mycket baljväxter (inlagda med endast salt!) som jag gjort såser på, exempelvis hummus, sedan avokado, fisk, rotfrukter, grönsaker, bär, frukt, nötter och nötsmör, havremjölk, mandelmjölk, kokosolja, olivolja, rena fröknäcken, ägg, havregryn, raw kakaopuvlver, en massa pulver såsom spirulina i mina smoothies och dylikt... säkert missat en massa, men det jag ätit mest av :)
Jag äter generellt redan rätt lite mjölkprodukter. Kvarg och keso slinker ned då och då, men har aldrig mjölk hemma exempelvis. Kör alltid på havredryck eller mandeldryck. Finns ju massor man kan äta till mellanmål istället för just keso och kesella! (men vet hur svårt det är när man är van vid något speciellt, då står fantasin still, haha!). Exempel: Fröknäcke med pålägg såsom avokado eller ägg, omelett, smoothie, frukt och nötter, osvosv. :)
GoForFit

#2: Julia
2017-05-11 @ 21:34:53

Så bra reflektion! Helt sjukt hur mycket mat som är fyllt med tillsatser... värt att tänka på, sannerligen.
Kram fina du!

Svar: Jaa, verkligen! Rätt skrämmande egentligen! Kram :*
GoForFit

#3: Hanna Karlsson
2017-05-12 @ 08:45:16

Jag har koll på att grönsaker och så vidare inte innehåller lika mycket näring som det gjorde förr i och med alla utbildningar om kost jag gått när jag aktivt arbetade med Forever. Jag är också medveten om all "skit" som det är i i stort sett allt. Jag vill egentligen äta en så tillsatsfri kost som möjligt men konstaterat att det är supersvårt. Allt som jag älskar är det fullt med tillsatser i. Jag märker direkt på min mage när jag ätit något som jag inte borde och listan börjar bli ganska lång tyvärr.

Svar: Jaa, det är radikalt skillnad! Vissa mer än andra. Jaa, det ÄR verkligen svårt. Jag som tidigare ätstörd är väldigt noggrann med att vara avslappnad när det gäller kost, så jag vill inte bli alltför fokuserad på att inte äta ditten eller datten heller. Allt hade helt enkelt varit lättare om man inte använde skitämnen i maten från första början :)
GoForFit

#4: Intressant
2017-05-12 @ 11:53:03

Dr. Rhonda Patrick är helt klart bäst när det gäller vetenskapen bakom näring. Hon är den enda jag vet som faktiskt kan förklara HUR och VARFÖR saker fungerar som de gör. :)
Hon har en egen sida/podcast här: https://www.foundmyfitness.com/

Men du kan börja med ett av hennes besök hos Joe Rogan: https://www.youtube.com/watch?v=uxM_CLsvieE

Sjukt mycket bra info!

Svar: Åh, måste spana in! Tack snälla för grymma tips!! :)
GoForFit

#5: starsinlife.blogg.se
2017-05-12 @ 14:15:35

Vad tråkigt med hudproblem:( min sambo ha fått Rocasia utlöser sig väl av stress. .. krya på dej fina ♡ kram

Svar: Ja, verkligen :( Men det har börjat bli bättre igen. Bort med skit i kosten och en utlandssemester med massa sol gjorde susen ;)
GoForFit

#6: My Nordqvist
2017-05-14 @ 18:25:14

Det är så himla sjukt!! Jag äter helst lchf-ish och då framförallt naturliga råvaror. Är inte rädd för socker utan tycker en liten mängd av riktigt socker är bättre än alla tillsatta sötningsmedel. Naturligt är bäst!

Svar: Verkligen! :o Jaa, men absolut! Finns så mycket tillsatser så man blir mörkrädd. Modifierat socker som benämns på diverse tusen olika sätt... ja, nästan iallafall, haha :) Sötningsmedel har jag dragit ned på rejält, äter fortfarande det, men jämförbart med mängden innan är det minimalt. Tidigare hade jag det i allt, i princip.
GoForFit

#7: My Nordqvist
2017-05-14 @ 18:25:15

Det är så himla sjukt!! Jag äter helst lchf-ish och då framförallt naturliga råvaror. Är inte rädd för socker utan tycker en liten mängd av riktigt socker är bättre än alla tillsatta sötningsmedel. Naturligt är bäst!

#8: Ebba
2017-05-16 @ 09:53:02

Intressant! Håller helt med om att det är hur mycket tillsatser som helst! Jag märker att jag får röd och irriterad hud i ansiktet då jag äter mycket proteinbars, energidrycker, sötningsmedel och proteinpulver i perioder, inte så bra.

Svar: Verkligen. Och ju mer man läser, desto intressantare blir det. Jaa, kan vara mycket det som ligger i grund för mina utslag också, har ju en förkärlek till allt det där, hehe ;)
GoForFit

Min profilbild

goforfitse@gmail.com »

LINN STRÖMBERG@INSTAGRAM:

Follow on Bloglovin Follow on Instagram Follow on Facebook


Translate this blog:

mytasteswe.com

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Arkiv

2019:

01 02 03 04 05 06 07 08

2018:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2017:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2016:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2015:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2014:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2013:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2012:

09 11 12
RSS 2.0