Lågkaloribröd på zucchini.

2014-06-05 @ 16:44:00
 
Här kommer receptet på ett underbart gott, saftigt och framförallt kalorisnålt bröd. Jag har totalt kärat ner mig i detta zucchinibröd! Supergott och nyttigt bröd? Ja tack! Du behöver inget proteinpulver, utan alla ingredienser går att köpa i din matbutik. Det går utmärkt att baka både i form och som bullar. Om du vill baka dem som bullar placerar du dem istället på bakplåtspapper och låter grädda i ugnen under samma tid, beroende på hur stora du gör bullarna. Hela brödet innehåller ungefär 270 kcal. Delar du brödet på 15 skivor blir det alltså ca 18 kcal per skiva!
 
1 st zucchini
170g äggvita
100g keso
40g lättkvarg
1 msk fiberhusk
65g pofiber
1 tsk bakpulver
Kryddor efter smak
ex. Salt, basilika, etc. 
Krydda mycket!
 
Ev. Fyllning såsom tomat. Jag fyllde mitt bröd med 60g körsbärstomater, tömda på den mesta vätskan, skivade i strimlor samt 20g soltorkade tomater (mina var i olja). Rekommenderar verkligen att använda soltorkade tomater i brödet. Blev riktigt gott!
 
 
1. Sätt ugnen på 165C. Riv zucchinin fint. Min zucchini vägde ca 320g (en zucchini mellan 250-350g borde vara lagom). Töm sedan den rivna zucchinin på vätska. Krama ur den ordentligt, så det rivna blir näst intill torrt! Viktigt!! Är det för mycket vätska kvar kommer brödet bli för vattnigt. Saftigt vill vi ha det, men vi vill inte smaska på något som skulle liknas vid en välfylld tvättsvamp. Efter jag kramat ur vätskan vägde den rivna zucchinin istället ca 170g. 
2. Vispa äggvitan till ett hårt skum. Blanda försiktigt ner keso och kvarg. 
3. Blanda de torra ingredienserna för sig. Tillsätt sedan tillsammans med äggviteblandningen och efter det även zucchinin.
4. Placera i en brödform. Toppa med exempelvis solrosfrön. Låt gräddas i ugnen ca 30 - 50 minuter beroende på bredden på din form. Jag lät mitt bröd vara inne i 45 minuter. Jag gillar när det är krispigt, sådär nästan till gränsen på bränt, i kanterna.
 
Du får gärna använda och lägga ut receptet, så länge du länkar tillbaka till den här bloggen. Testar du receptet - berätta gärna vad du tyckte!! :) Genom kommentar eller instagram @GoForFitse. 

Taggar: baka, bröd, lågkalori, lågkaloribröd, nyttigt, nyttigt bröd, zucchinibröd;
Kategorier: Recept - hälsosamt, bakverk & matlagning 23


Follow on Bloglovin
Kommentarer:
#1: frukallgren.blogg.se
2014-06-05 @ 18:00:22

åh mums :D

Svar: Verkligen mums! :D
Linn

#2: JUNITJEJ
2014-06-05 @ 19:55:47

Brödets er kanongott ut!

Svar: Det ÄR jättegott! :D
Linn

#3: Charlotta Hägg
2014-06-06 @ 11:16:55

Sv: Jaa, det var supergott :) och det där brödet såg väldigt gott ut :) KRAM

Svar: Verkligen supergott! :)
Linn

#4: Anonym
2014-06-06 @ 18:47:27

Gott

Svar: Riktigt gott! :)
Linn

#5: Anonym
2014-06-06 @ 19:22:57

Måste testas! :)

Svar: Tycker jag absolut du ska göra! Berätta gärna vad du tyckte! :D
Linn

#6: Lottiz Fotograferande fyrabarnsmamma
2014-06-06 @ 22:40:15

Det där såg ut som ett riktigt gott och nyttigt bröd. Måste testas.

Svar: Det är otroligt gott! Tycker jag absolut du ska göra! Berätta gärna vad du tyckte sen! :))
Linn

#7: Sara
2014-06-07 @ 14:47:53

Det måste testas, är ute efter lite godare bröd :)

Svar: Tycker jag absolut du ska göra! Berätta gärna vad du tyckte sen! :))
Linn

#8: Emmelie
2014-06-07 @ 18:50:30

Vilket superbröd! Verkar gott till soppan :-)

Svar: Jättegott är det! Tycker absolut du ska testa. Berätta gärna vad du tyckte sen! :))
Linn

#9: Jessy
2014-06-07 @ 20:46:10

Ser gott ut :D

Svar: Det är jättegott! :)
Linn

#10: Frida
2014-06-10 @ 10:01:08

Hej!

Jag provade att göra brödet igår men det gick verkligen inte bra. Vi hade den inne i ugnen på 165 grader i ca 1 timme och när vi tog ut den så ramlade den isär.. Vet du vad vi kan ha gjort för fel?

Svar: Jag skulle nog chansa på att det var för mycket vätska kvar i zucchinin. Jag slarvade också med det vid en bakning, då blev det genast misslyckat. Kramade ni ur zucchinin ordentligt? Efter ni rivit den måste all överflödig vätska bort, så det rivna är näst intill torrt. Var även noga med att vispa äggvitan hårt :)
Linn

#11: Sandra
2014-06-20 @ 09:31:12

Såg supergott ut! Måste prova nån gång :)

Svar: Jättegott är det!! :)
Linn

#12: Ella
2015-02-23 @ 08:51:25

Ska man dela zucchinin något, eller blanda ner den i långa strimlor?

Svar: Jag river zucchinin i små strimlor. Precis som du river en morot :)
Linn

#13: Anonym
2015-03-13 @ 09:26:04

Hej, jag ska börja med att tacka för en massa bra recept och tips :) jag har precis gjort denna och smaken var jätte bra.. Dock var den lite skum när jag la det i formen.. Den va Mjölig, som om vätskan va för lite.. Men jag var vääääldigt försiktig när jag blandade i de torra ingredienserna, hur mycket blandar du för att få ihop det?

#14: Anonym
2015-03-13 @ 09:26:06

Hej, jag ska börja med att tacka för en massa bra recept och tips :) jag har precis gjort denna och smaken var jätte bra.. Dock var den lite skum när jag la det i formen.. Den va Mjölig, som om vätskan va för lite.. Men jag var vääääldigt försiktig när jag blandade i de torra ingredienserna, hur mycket blandar du för att få ihop det?

Svar: Hej! Tack så mycket! Så kul att du tyckte om den. Hmm.. Ja, när man gör den är den ju inte som en vanlig brödsmet (som du ser på bilden "in the making") utan den är lite "klumpig". Blandar i kanske 5 min med elvisp. Man gör sedan smeten kompakt när man lägger den i formen eller gör frallorna. Däremot ska den ju absolut inte vara snustorr. Du kanske var så pass stark och klämde ut total ALLT vatten i zucchinin? Haha ;) Ifall den skulle bli alltför torr även nästa gång skulle jag föreslå att tillsätta lite mer keso :)
GoForFit

#15: Linn
2015-06-28 @ 22:30:37

Hej! Tycker detta ser supergott ut och tänkte testa att baka det imorgon. Tänkte bara kolla med det hur du räknat på kalorierna i receptet, jag räknade precis för mig själv och fick ett helt annat värde än ditt, istället för 270 hamnade mitt på 403 kcal? Inte för att det är speciellt mycket för en hel "limpa" bröd men ändå en ganska stor skillnad från 270..
Såhär har jag räknat för alla ingredienser:
1 st zucchini 50 kcal
170 g äggvita 70 kcal
100 g keso 93 kcal
40 g lättkvarg 30 kcal
1 msk fiberhusk 17 kcal
65 g pofiber 135 kcal
1 tsk bakpulver 9 kcal

Tack för alla grymma recept!

Svar: Så kul! Du kommer älska det! :) Det verkar som vi använder väldigt olika produkter, mitt pofiber exempelvis innehåller 75kcal per 100g, så istället för 135kcal blir det mindre än 50. Jag får även mindre värden på kvargen, 63kcal / 100g, samt att jag använder lättkeso. Zucchinin jag använde vägde jag, så vet inte vad den jag använde innehöll exakt :) Sedan är det mestadels småsiffror som diffar.
GoForFit

#16: Linn
2015-06-29 @ 21:38:55

Tack för snabbt svar! Ah, okej! Ja pofibrerna gör ju en hel del då. Ska försöka få tag på den lite kalorisnålare varianten innan jag bakar brödet då ;)

#17: Linn
2015-07-02 @ 11:43:13

Hej igen! Tänkte bara göra en liten uppdatering ang. pofibret. Jag upptäckte att alla nya förpackningar av Pofiber innehöll 221 kcal/100g medans jag av bilder på gamla kartonger kunde se att det angavs som 75 kcal/100g. Mejlade faktiskt till Semper för att fråga vad som hade hänt och fick detta till svar:
"Det beror på ändrade regler från EU och Livsmedelsverket. Tidigare ansåg man att fiber inte gav någon energi alls nu ska man räkna med 2 kcal per g fiber.
För de flesta produkter påverkar detta inte så mycket men på en produkt som till en stor del består av fiber blir det ju naturligtvis stor skillnad." Alltså: mysteriet löst, det är ingen skillnad på pofibret utan reglerna kring det som ändrats!

Svar: Nehmen där ser man! Hade jag ingen aning om. Vilken tur att jag har bra läsare som dig som håller mig uppdaterad :D Spännande att man kommit fram till att de innehåller mer kcal än tidigare beräknat :) Kollade på ett nytt paket jag nyligen köpte, myvket riktigt 221kcal/100g, hade nog inte ens lagt märke till det om inte du hade sagt till, så tack! :))
GoForFit

#18: Mona Gidhagen
2016-09-01 @ 14:53:21

Ska det vara pofiber och vad är det?
Annars verkar det spännande.
Mona

#19: Mona Gidhagen
2016-09-01 @ 14:53:22

Ska det vara pofiber och vad är det?
Annars verkar det spännande.
Mona

Svar: Pofiber är potatisfibrer! Binder väldigt mycket vätska och har lågt kolhydratsinnehåll. Finns att köpa i vanliga matbutiker :)
GoForFit

#20: Lari (LCHF-arkivet)
2016-09-01 @ 19:59:26

Hej,
Får man använda dina bilder om jag lägger upp receptet på min receptportal?
Självklart med en länk tillbaka till dig och att bilderna tillhör dig.

/Lari

Svar: Hej! Länkar du till receptet och bloggen får du absolut använda mina bilder :) Kul att du gillar receptet!
GoForFit

#21: Anonym
2018-05-14 @ 21:32:52


Ser jättegott ut!! Jag ska göra det men vill veta bakformens mått

Svar: vad kul! :D Det är jättegott! Se till att riva zucchinin fint och pressa ut så mycket vätska du kan :* Jag använder en brödform med måtten 25x11 :)
GoForFit

#22: Anonym
2021-02-23 @ 02:01:05

Väldigt god smak, men tror jag misslyckades lite. Vispade äggvitorna så att de klarade marängtestet, men så fort man ska blanda med övriga ingredienser så försvinner ju all luft ur. Ska det vara så? Min smet/deg såg ut som sand typ när jag la ner det i formen och brödet svällde inte alls. Bitarna blev små små, ungefär hälften så stor som en normal brödskiva. Sen hamnar ju kalorierna på betydligt mer än 18 per skiva, iallafall fick jag det till det efter att ha lagt in alla ingredienser på myfittnespal. Och då hade jag ändå soltorkade tomater i som inte låg i olja, utan förpackats torra.

Gott var det iallafall som sagt och jag kommer nog prova att göra det igen.

#23: Anonym
2021-02-23 @ 02:01:07

Väldigt god smak, men tror jag misslyckades lite. Vispade äggvitorna så att de klarade marängtestet, men så fort man ska blanda med övriga ingredienser så försvinner ju all luft ur. Ska det vara så? Min smet/deg såg ut som sand typ när jag la ner det i formen och brödet svällde inte alls. Bitarna blev små små, ungefär hälften så stor som en normal brödskiva. Sen hamnar ju kalorierna på betydligt mer än 18 per skiva, iallafall fick jag det till det efter att ha lagt in alla ingredienser på myfittnespal. Och då hade jag ändå soltorkade tomater i som inte låg i olja, utan förpackats torra.

Gott var det iallafall som sagt och jag kommer nog prova att göra det igen.

Svar: Vad härligt att du gillar smaken! Det jäser inte jättemycket, och luften försvinner mycket när det blandas med de övriga ingredienserna. Här kan du se ett liknande bröd (nåja, hyfsat likt iallafall) med bilder från proceduren https://goforfit.se/2013/may/lowcarb-brod-2.html. Det viktiga med brödet med zucchini är att verkligen finriva zucchinin, är det för stora bitar blir det klumpigare och brödet faller lätt isär :) Gällande näringsberäkningen - det var länge sedan jag gjorde detta recept, så får nästan kontrollräkna och se om det stämmer eller ej om det är så att det blivit något fel. Då det var så pass länge sedan jag gjorde det minns jag inte om jag fick ut 18 skivor eller mindre :) (Jag går dock på att jag fick ut 18 skivor eftersom jag skrivit ut det, men det kan ju också blivit något felskrivning).
GoForFit | Anorektisk tjej hittade styrketräningen

Min profilbild

linn@goforfit.se »

LINN STRÖMBERG@INSTAGRAM:

Follow on Bloglovin Follow on Instagram Follow on Facebook


Translate this blog:

mytasteswe.com

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Arkiv

2023:

02 04 05 06

2022:

11 12

2021:

01 02 03 04 05 06 07 08 10 11 12

2020:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2019:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2018:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2017:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2016:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2015:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2014:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2013:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2012:

09 11 12
RSS 2.0