Lågkalori-Knäck

2015-12-22 @ 11:42:00
[ inlägget innehåller annonslänkar ]
Jag har lyckats! Nyttig och kalorisnål knäck. Världens godaste julgodis, men också det kaloritätaste och onyttigaste - har jag nu skapat i nyttig form! Hur bra låter det om jag säger knäck under 10 kalorier helt utan tillsatt socker? Detta recept är jag makalöst glad över, då jag alltid varit helt, helt galen i knäck (min släkt vet, jag kunde som liten äta upp en hel skål själv till både de andras och min mages förskräck, haha) mjukare knäck ska det vara - ju segare desto bättre. Skriver ni om detta recept, länka tillbaka till mig, antingen via blogg eller instagram. 
Jag har tidigare skrivit om fibersirap, en fantastisk produkt som ger många härliga skapelser i köket. Idén om att byta ut den vanliga sockersirapen var med andra ord löst. Strösockret fick självklart ersättas med sötströ och steviadroppar med caramellsmak som ger en härlig smak av kola. Men så hade vi den där grädden - vispgrädde innehåller en hel del fett och ger därmed en hel del kalorier. Så tanken slog mig att testa med en lågfettvariant. 15% vispgrädde? Eller funkar kanske matlagningsgrädde? 7%? Eller varför inte 4%? Fast, egentligen, varför stanna där? Varför inte slå en chansning och testa med mjölk! Lättmjölk! Crazy!! Valde tillslut att blanda mjölk och 4% matlagningsgrädde för att få den rätta smaken.
Sagt och gjort, jag chansade, och det blev verkligen succé! Förutom att denna knäck är betydligt nyttigare än den gamla hederliga varianten går den också betydligt snabbare att göra. Här behöver du inte stå i timmar och röra, utan det handlar snarare om halva tiden. Det är dock viktigt att du är lika försiktig som när man gör vanlig knäck, koka inte för hårt, använd en bra gryta och rör om emellanåt så det inte bränner fast och blir grumligt! Då vi har uteslutit fettet i knäcken blir de hårda snabbare, vill du som jag ha lite segare varianter måste du tänka på att koka försiktigt och inte för länge. Testa undan för undan små klickar i kallt vatten för att se resultatet, sk. "kulprov". Jag kokade mina i 40-50 minuter och de blev perfekta! Ha högre värme i början för att sedan sänka temperaturen något. Vill du har riktigt mjuka knäck räcker det med 30 minuter och riktigt hårda ca 1h. 
Det bästa är helt klart om du har knäckformar i silikon. Det har inte jag, så fick snällt ta vanliga pappersformar. Hatar att fajtas med dem, slutar alltid med att man har en bit papper i munnen, haha! Ett tips är att smörja formen lite lätt med någon form av fett (jag tog kokosfett) så kommer knäcken lossna hur lätt som helst. Och var beredd på att ha tålamod när du klickar i smeten i formarna, det är kletigt! Smeten räcker till ca 25 st (resten av smeten åt jag direkt ur grytan då det var så svårt att få bort det sista, haha), du kan självklart öka upp satsen men tänk då på att antingen koka längre eller använda en större kastrull. (Jag hade en mellanstor med det angivna receptet.) De lite ljusare på bilderna är kokade kortare tid och därmed mjukare och de mörkare är hårdare.
 
Recept: 1dl (ca 130g) fibersirap gold från Sukrin, 1dl (100g) 4% grädde, 0,5dl (50g) lättmjölk, 0,5dl (ca 35g) sötströ och 15-20 droppar caramel steviadroppar från Nutri-Nick.
Hela receptet, dvs all smet, innehåller ynka 280 kcal. En knäck innehåller ungefär 9kcal. Hur underbart?! (Jämför med vanlig som innehåller ca 50kcal, och endast socker och fett tillskillnad från detta recept som mestadels är fiber.) Nu kan man plötsligt äta upp hela den där knäckskålen utan problem, hehe ;) Smörjer du formen med fett får du självklart räkna med några extra kalorier. Om du vill ha hackad mandel i är det bara att tillsätta detta - jag har alltid föredragit utan, därför jag uteslutit detta i receptet. 
Jag har bjudit sambo och vänner på knäcken som tyckte det smakade exakt som vanligt knäck. Jag kommer nog äta halvt ihjäl mig på dessa i jul! Glöm inte att länka till bloggen eller tagga mig på instagram om ni testar receptet!
// Swedish Christmas Toffee (knäck) - lowcalorie, lowcarb and all healthy! Recipe: 1dl (about 135 grams) of fiber syrup gold from Sukrin, 1dl (100g) 4% cream, 0,5dl (50g) low fat milk, 0,5dl (about 35g) "sötströ" (sweetening) and 15-20 drops of caramel stevia drops from nutri-nick. Cook for about 30-60 minutes depending on whether you want hard or soft toffee.
Kategorier: Recept - hälsosamt, bakverk & matlagning 4


Follow on Bloglovin
Kommentarer:
#1: Anonym
2015-12-22 @ 19:22:19

Ooooh får man smaka av dom på julafton?

Svar: De som är kvar, självklart! Har ätit upp nästan alla, haha (a)
GoForFit

#2: Hannah H
2015-12-23 @ 18:43:55

Men DRÖM! Måste testa!

Svar: Gör det!! :)
GoForFit

#3: Hanna Karlsson
2015-12-23 @ 19:36:25

Det låter verkligen hur bra som helst. I år har jag kokat knäck på det vanliga sättet, kanske testar det där nästa år. :-D

Svar: Tycker jag verkligen du ska göra - de smakar verkligen som vanliga knäck! MUMS :)
GoForFit

#4: Linn Strömberg
2015-12-23 @ 19:42:34

Åh så bra tips! :D

Svar: Härligt att du tycker det! Kan garantera att de är fantastiskt goda :)
GoForFit

Min profilbild

linn@goforfit.se »

LINN STRÖMBERG@INSTAGRAM:

Follow on Bloglovin Follow on Instagram Follow on Facebook


Translate this blog:

mytasteswe.com

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Arkiv

2023:

02 04 05 06

2022:

11 12

2021:

01 02 03 04 05 06 07 08 10 11 12

2020:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2019:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2018:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2017:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2016:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2015:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2014:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2013:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2012:

09 11 12
RSS 2.0