
Nedbrytningen av kaseinprotein innebär stora påfrestningar för vår kropp. Kasein koagulerar och är anpassat för att brytas ned i 4 steg, likt en komage. Till skillnad från kasein är vassle uppbyggt på ett helt annat sätt, en annan form av mjölkprotein, som våra kroppar har lättare att bryta ned och ta hand om. Ett intressant faktum är att komjölk innehåller hela 20 gånger mer kasein än bröstmjölk. Bröstmjölken har vår kropp själv producerat för att ge näring åt våra avkommor, vad den innehåller är utformat för vår egen art. Vi är med andra ord designade för vassleprotein och inte kasein. När vi äter stora mängder komjölk som mejeriprodukterna i butikerna innehåller tvingas vår kropp producera stora mängder enzymer för att kunna smälta detta protein. Vår bukspottskörtel får gå på högvarv och klarar inte alltid av att producera den mängd enzymer som krävs. Den blir istället överstressad och detta kan i sin tur leda till diabetes och andra sjukdomar.
Sverige är ett utav de länder som dricker och äter som mest mejeriprodukter. I många hem har detta en självklar plats på bordet under alla måltider. Och vem har inte växt upp med fraser såsom ”ett stort glas mjölk gör dig stark”? Sverige är även, komiskt nog, ett utav länderna som lider av mest benskörhet i världen. Ganska intressant, eller hur? En stor anledning till varför vi anser att mjölk är så pass nyttigt för oss är att vi får i oss kalcium via mjölken och därmed får ett starkt skelett. Rätt? Fel! Dessvärre är det så att mejerier försurar våra kroppar och den använder då kalcium för att åter igen uppnå ett alkaliskt tillstånd. Mjölk och mejeriprodukter har alltså den totala motsatta effekten! Detta togs även upp i dokumentären ”Milk”, där studier visar att de som dricker som mest komjölk faktiskt har mest frakturer och därmed svagare ben. I dokumentären tar de även upp det här med pastöriseringen av mjölken, dvs omvandlingen/reningen av bakterier. Det tar dock även bort de nyttiga bakterierna som mjölken innehåller. Det urholkar mjölken på vitaminer och förändrar strukturen på mjölken så att våra kroppar inte kan bryta ner den på ett bra sätt. Kroppen tvingas arbeta hårt, eftersom kroppen behöver mer matsmältningsenzym för att klara av att bryta ner den pastöriserade mjölken. I dokumentären kallade de pastöriserad mjölk ”död mjölk”, då alla aktiva och positiva enzymer blir förstörda genom denna behandling. Utan dessa enzymer är mjölken svår för människan att bryta ned, organen belastas onödigt mycket när vi konsumerar mejeriprodukter.
Jag har alltid ansett att mejeriprodukter absolut inte är nödvändigt för oss, och även mindre bra i stora mängder, men att det rent utav kan vara skadligt för våra kroppar är faktiskt mer än vad jag trott. Jag borde nog ta en och annan funderare på detta, åtminstonde det här med att köpa kasein som alltid haft en självklar plats i kosttillskottsskåpet de två senaste åren. Och även läsa på lite mer om det. Vad tror ni? Vad har ni för åsikter kring det här med mjölkprodukter?
Edit; Ytterligare en dokumentär som faktiskt visade sig vara mer intressant och ingående på fakta och studier är "Forks over Knives", där talar man mycket om vegansk kost och går in mycket på det här med mjölk och kasein.

Mjölkpodukter är nog tyvärr, något jag alltid kommer att äta oavsett vad. Eftersom det är en väldigt bra lösning till att få i sig protein som i ex. mellanmål (kvarg typ). Jag har hört att mjölkprodukter inte är så bra i större mängder och har på senaste tiden börjat tänka på att inte överkonsumera just mjölkprodukter. Har hållt mig till max. 5 dl om dagen (alltså typ kvarg och sånt då också) eftersom jag har hört att det är liksom ''gränsen'', att mer behöver vi inte få i oss alls. Men detta inlägg var riktigt intressant faktiskt och jag lärde mig lite mer saker om just detta ämne och fick en liten fördjupning :)
Personligen måste jag säga att jag inte är särskilt chockad, eftersom komjölk är gjort för kor som har ett helt annat sätt att spjälka föda än människor. Att majoriteten av världens vuxna befolkning är laktosintolerant är ju ledtråd nummer två. Samtidigt känner jag mig allt lite glad, eftersom jag själv i alla tider avskytt allt vad mjölk, ost och yoghurt heter och på min höjd använder vispgrädde i maten, och då framförallt för fettets skull. Jag har alltid fått höra att jag borde dricka mer mjölk, äta fil och annat och sedan haft dåligt samvete för att jag inte vill. Så jag tar kalciumtabletter istället. Men det kan faktiskt stämma som du säger, för min mamma är likadan och hon testade nyligen sitt skelett, och det var ovanligt starkt för hennes ålder. Så jag för min del hoppas att det stämmer, så jag med gott samvete kan fortsätta att inte äta mjölkprodukter ;)
//Emma Hå
Jag skulle jättegärna vilja ha en länk till någonstans där man kan se den där dokumentären...
//Emma Hå
Intressant. Dock tror jag benskörheten också beror på bristen sol vi har i Sverige, årstiderna alltså. Är det vetenskapsbaserade undersökningar du läst och i dokumentären? Kram
Jag sitter och funderar på om de tar upp något om laktos ?
Jag är nämligen laktosintolerant och kan inte bryta ner sockerarterna i mjölken, just för att jag saknar enzymen som gör det. Prata det något om detta ?
Sv: Haha jo visst är det så ;)
Ja absolut finns det det! Men jag tycker att en skål med kvarg är det enklaste sättet enligt mig att få i sig protein om man vill vara lite ekonomisk dessutom. Men såklart så finns ju ägg, fisk, kyckling och en massa mer proteinrikt :) För mig är nog problemet att det är så himla gott också haha, men i liten mängd så är det ju kanske inte så ''livsfarligt'' direkt hehe. Kram
Seså tjejen, inte gå runt och sprida massa antimjölkpropaganda nu, framför allt ibte utan källhänvisning till dina påståenden. En dokunentär behöver inte betyda sanning vet du
Jag är laktosintolerant och kan dricka opastöriserad mjölk utan problem. Laktosintolerans borde heta pastöriseringstolerans om något!
Hela sveriges befolkning är besatta av kvarg, det säger väl sig själv att för mycket av någonting inte är bra? Att sen utesluta något helt för att nån studie säger si och så är också ganska dumt dels för att för varje studie som visar en sak finns det en annan som visar annat (för att ta reda på om ditt resultat är statistiskt signifikant använder du olika mallar och du går igenom dem en och en tills du hittar en där ditt resultat godtas som signifikant), dels så skulle man inte kunna äta någonting (på grund av ovanstående). Mjölk är ett fantastiskt livsmedel på många vis men att basera hela dagsintaget på mjölkprodukter säger väl sig själv att det inte är särskilt bra i det långa loppet. Gällande benskörhet och mjölk så är det betydligt fler faktorer som spelar in än enbart mjölken. Kalcium verkar ihop med magnesium och vitamin D. Balans mellan dessa är ett nyckelord. Lägg därtill motion som stärker skelettet med mycket mera.
Vilken typ av studie var gjord? Att vi äter mycket mjölkprodukter i sverige betyder inte att ALLA gör det. Man bör gå ner på individnivå och hålla sig undan cirkelbevisning.
Ät det du tycker om för att det är GOTT och ingenting annat (så som trend etc). Skit i vad guru si eller pelle så säger. Använd sunt förnuft och variera kosten. Då brukar det mesta lösa sig.
Och framför allt, var källkritisk!
åh, äntligen börjar folk få upp ögonen för detta! :) jag är inte vegan själv, men är övertygad om att det är den bästa kosten. växtbaserat helt enkelt. är vegetarian, men försöker laga ganska mkt veganskt när jag lagar mat. forks over knives är väldigt intressant faktiskt! man dör ju inte av att äta mjölkprodukter, men jag tror ändå att det har sin påverkan. kul att du läste lite om det!
tihi, jag vet!! ^^ blev såå glad att ha den hemma igen <3
jo men precis. jag försöker undvika det så mkt jag kan, men har inte förbjudit mig från att äta det. men helt klart tror jag att 100% växtbaserad mat är det allra bästa. så man kan ju sträva mot det, även om man inte håller det slaviskt liksom ;) när jag lagar mat blir det mkt veganskt, men sen är jag ju lite svag för choklad ibland ;) haha. hela min släkt är värsta gottegrisarna, så man har liksom växt upp med massa släktkalas fyllt av kakor, bullar och tårtor. men nu är vi fler och fler som börjar försöka göra lite hälsosammare alternativ också! inte en dag försent!! haha
Kom att tänka på det här inlägget när jag läste det här: http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/uppsala-forskare-mjolkdrickande-kopplat-till-okad-dodlighet. Ytterligare en komponent i mjöken som är skadlig...
//Emma Hå

11