Min syn på ordet nyttig

2020-06-17 @ 18:10:00

Ordet "nyttigt" är egentligen väldigt diffust. Vad som är nyttigt för dig behöver inte vara nyttigt för mig, och tvärtom. Det kan variera beroende på allt från målsättningar till sjukdomar. Något som jag ändrat fundamentalt sedan jag var sjuk i en ätstörning är mitt synsätt på mat & kost överlag. Jag ser inte längre livsmedel inom en stenhård ram mellan "nyttigt" och "onyttigt". Däremot anser jag att man bör äta mer eller mindre av vissa livsmedel för att hålla en bra balans. Jag älskar mat som faller in under kategorin hälsosamt och mina val faller ofta naturligt på det. Men är jag riktigt sugen på något utanför den kategorin är det inga konstigheter för mig att äta det. Ohälsosamt skulle snarare vara att förbjuda sig själv att aldirg äta exempelvis pizza eller godis. Jag använder trots detta ofta ordet nyttig när jag gör mina recept. Och väljer ofta bort specifika ingredienser. Men det handlar helt enkelt om att jag skapar recept som ofta är bättre än en vanlig kaka för gemene man (eller som passar bättre för exempelvis diabetiker). Men att skriva "ett recept med annorlunda näringsfördelning än en vanlig kaka" är skulle bli en ganska lång rubrik. Ordet "nyttig" sammanfattar recepten på ett enklare sätt. De flesta kommer snabbt förstå vad det är för typ av recept. 
Att jag bakar utan socker beror på att det är hälsosammare för de allra flesta att dra ned på sockerintaget. Att jag ofta väljer bort vetemjöl har inget att göra med att vanligt mjöl är onyttigt, absolut inte, men jag använder ofta exempelvis fiberfin eller pofiber som är väldigt fiberrika. Fiberrika livsmedel mättar otroligt bra. Att kombinera högt fiberinnehåll och mycket protein ger ett mer mättande bakverk än ett med klassiska ingredienser. Vilket betyder att man lättare känner sig nöjd efter en bit och inte två. Med det sagt, vill du GÅ UPP i vikt är inte alla mina recept optimala för dig. Där har jag andra bakverk såsom dessa snickerschokladbollar, de innehåller också en del fibrer, men är mycket mer näringstäta (kaloririka) än många av mina andra recept (skulle säga att kalorimässigt är de som vanliga chokladbollar, men bättre näringsvärde). Båda beskriver jag som nyttiga, men beroende på målsättningar är mina olika recept mer eller mindre nyttiga för olika individer. Men för att beskriva mina recept är de alltid utan socker och innehåller extra protein. Mindre socker och mer protein är något de flesta mår bra på. Men tänk på att jag inte menar att det är onyttigt med vanliga bakverk - det handlar om mängden och hur ofta du äter det. Vill du äta en bit kaka varje dag skulle jag säga att mina recept, för de allra flest, är ett bättre val. För mig kommer en blanding alltid vara det bästa. Ibland "nyttigt", ibland "onyttigt". Balans. 
Kategorier: Vardag 2


Follow on Bloglovin
Kommentarer:
#1: Maggan
2020-06-17 @ 21:19:05

Det finns gott att äta även för en diabetiker 😊

#2: Emma Engström
2020-06-19 @ 17:56:43

Tycker verkligen om dina tankar, så klok du är! <3 Glad midsommar fina du! KRAM

Min profilbild

linn@goforfit.se »

LINN STRÖMBERG@INSTAGRAM:

Follow on Bloglovin Follow on Instagram Follow on Facebook


Translate this blog:

mytasteswe.com

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Arkiv

2020:

01 02 03 04 05 06 07 08 09

2019:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2018:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2017:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2016:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2015:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2014:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2013:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2012:

09 11 12
RSS 2.0