Är mjölk skadligt?

2014-09-28 @ 19:46:00
 
Jag såg nyligen en dokumentär som heter "Milk", som handlar om precis vad titlen antyder - mjölk. Den tog upp hur komjölk kan påverka vår kropp, där vissa menade att mjölk är och alltid varit en bra näringskälla för oss och andra istället menade att det var rena rama giftet för våra kroppar. Jag äter mycket mejeriprodukter, älskar ost, äter mycket kvarg och har alltid skämtat om att jag aldrig skulle kunna utesluta detta ur kosten, även om jag själv tror att det inte är bra i större mängder. Något annat jag äter mycket av är proteinpulver. Både vassle och kasein. Kasein bakar jag på och äter på kvällarna då det har ett betydligt långsammare upptag än vad vassle har. Kvarg med sitt höga proteininnehåll innehåller till största del kasein. När jag läste runt lite ang. mjölkprodukter efter att ha sett denna dokumentär hittade jag en del information och studier som visar att kasein, som komjölk till största del innehåller, inte är bra för vår kropp. Då jag själv tyckte det var intressant tänkte jag förklara hur och varför även för er.

Nedbrytningen av kaseinprotein innebär stora påfrestningar för vår kropp. Kasein koagulerar och är anpassat för att brytas ned i 4 steg, likt en komage. Till skillnad från kasein är vassle uppbyggt på ett helt annat sätt, en annan form av mjölkprotein, som våra kroppar har lättare att bryta ned och ta hand om. Ett intressant faktum är att komjölk innehåller hela 20 gånger mer kasein än bröstmjölk. Bröstmjölken har vår kropp själv producerat för att ge näring åt våra avkommor, vad den innehåller är utformat för vår egen art. Vi är med andra ord designade för vassleprotein och inte kasein. När vi äter stora mängder komjölk som mejeriprodukterna i butikerna innehåller tvingas vår kropp producera stora mängder enzymer för att kunna smälta detta protein. Vår bukspottskörtel får gå på högvarv och klarar inte alltid av att producera den mängd enzymer som krävs. Den blir istället överstressad och detta kan i sin tur leda till diabetes och andra sjukdomar.

Sverige är ett utav de länder som dricker och äter som mest mejeriprodukter. I många hem har detta en självklar plats på bordet under alla måltider. Och vem har inte växt upp med fraser såsom ”ett stort glas mjölk gör dig stark”? Sverige är även, komiskt nog, ett utav länderna som lider av mest benskörhet i världen. Ganska intressant, eller hur? En stor anledning till varför vi anser att mjölk är så pass nyttigt för oss är att vi får i oss kalcium via mjölken och därmed får ett starkt skelett. Rätt? Fel! Dessvärre är det så att mejerier försurar våra kroppar och den använder då kalcium för att åter igen uppnå ett alkaliskt tillstånd. Mjölk och mejeriprodukter har alltså den totala motsatta effekten! Detta togs även upp i dokumentären ”Milk”, där studier visar att de som dricker som mest komjölk faktiskt har mest frakturer och därmed svagare ben. I dokumentären tar de även upp det här med pastöriseringen av mjölken, dvs  omvandlingen/reningen av bakterier. Det tar dock även bort de nyttiga bakterierna som mjölken innehåller. Det urholkar mjölken på vitaminer och förändrar strukturen på mjölken så att våra kroppar inte kan bryta ner den på ett bra sätt. Kroppen tvingas arbeta hårt, eftersom kroppen behöver mer matsmältningsenzym för att klara av att bryta ner den pastöriserade mjölken. I dokumentären kallade de pastöriserad mjölk ”död mjölk”, då alla aktiva och positiva enzymer blir förstörda genom denna behandling. Utan dessa enzymer är mjölken svår för människan att bryta ned, organen belastas onödigt mycket när vi konsumerar mejeriprodukter.

Jag har alltid ansett att mejeriprodukter absolut inte är nödvändigt för oss, och även mindre bra i stora mängder, men att det rent utav kan vara skadligt för våra kroppar är faktiskt mer än vad jag trott. Jag borde nog ta en och annan funderare på detta, åtminstonde det här med att köpa kasein som alltid haft en självklar plats i kosttillskottsskåpet de två senaste åren. Och även läsa på lite mer om det. Vad tror ni? Vad har ni för åsikter kring det här med mjölkprodukter? 

Edit; Ytterligare en dokumentär som faktiskt visade sig vara mer intressant och ingående på fakta och studier är "Forks over Knives", där talar man mycket om vegansk kost och går in mycket på det här med mjölk och kasein. 

Taggar: Farligt, Gift, Ohälsosamt, Skadligt, allergier, cancer, casein, förstör, inte bra, kasein, mejeri, mejeriprodukter, milk, mjölk, mjölkprotein, onyttigt, orsaka, orsakar, sjukdom, sjukdomar;
Kategorier: Kosttillskott 11


Follow on Bloglovin
Kommentarer:
#1: Jennifer
2014-09-28 @ 21:19:33

Mjölkpodukter är nog tyvärr, något jag alltid kommer att äta oavsett vad. Eftersom det är en väldigt bra lösning till att få i sig protein som i ex. mellanmål (kvarg typ). Jag har hört att mjölkprodukter inte är så bra i större mängder och har på senaste tiden börjat tänka på att inte överkonsumera just mjölkprodukter. Har hållt mig till max. 5 dl om dagen (alltså typ kvarg och sånt då också) eftersom jag har hört att det är liksom ''gränsen'', att mer behöver vi inte få i oss alls. Men detta inlägg var riktigt intressant faktiskt och jag lärde mig lite mer saker om just detta ämne och fick en liten fördjupning :)

Svar: Ja, samma här. Vi behöver ju absolut inte det för att få i oss protein, det finns ju såå mycket andra livsmedel vi kan äta för det ändamålet. Även kalcium finns det gott om i andra livsmedel. Varför jag inte kommer utesluta det är helt enkelt för att det är gott! Jag är en riktig ostälskare och mina kära skålar med kvarg/kasein/vassle blandningar vet jag inte om jag hade kunnat leva utan, haha. Ja, det är ju bra det iallafall, att man försöker hålla nere mängden, absolut. Jag kommer själv börja tänka på att åtminstone inte överkonsumera mjölkprodukter :)
Linn

#2: Emma Hå
2014-09-28 @ 21:37:10

Personligen måste jag säga att jag inte är särskilt chockad, eftersom komjölk är gjort för kor som har ett helt annat sätt att spjälka föda än människor. Att majoriteten av världens vuxna befolkning är laktosintolerant är ju ledtråd nummer två. Samtidigt känner jag mig allt lite glad, eftersom jag själv i alla tider avskytt allt vad mjölk, ost och yoghurt heter och på min höjd använder vispgrädde i maten, och då framförallt för fettets skull. Jag har alltid fått höra att jag borde dricka mer mjölk, äta fil och annat och sedan haft dåligt samvete för att jag inte vill. Så jag tar kalciumtabletter istället. Men det kan faktiskt stämma som du säger, för min mamma är likadan och hon testade nyligen sitt skelett, och det var ovanligt starkt för hennes ålder. Så jag för min del hoppas att det stämmer, så jag med gott samvete kan fortsätta att inte äta mjölkprodukter ;)

//Emma Hå

Svar: Ja, precis. Det är väl första punkten som visar att det inte är bra för oss. Jag är faktiskt lite avis, haha. Jag ÄLSKAR mjölkprodukter, inte mjölk i sig, men ost, kvarg, kasein osvosv.
Ja, men se där! Ett litet bevis kanske? Vem vet? Ja, du ska nog snarare se det som en positiv sak att du inte gillar det, fortsätt utesluta det med gott samvete. Så fortsätter jag äta min kära ost med dåligt samvete, hahah ;)
Linn

#3: Emma Hå
2014-09-29 @ 01:11:44

Jag skulle jättegärna vilja ha en länk till någonstans där man kan se den där dokumentären...

//Emma Hå

Svar: Jag har kollat på Netflix, använder du det är det bara att söka på titeln. Annars finns det säkerligen att ladda ned lite varstans :) Här har du den på IMDB, så du vet vad du letar efter - http://www.imdb.com/title/tt2251090/
Linn

#4: J
2014-09-29 @ 02:01:27

Intressant. Dock tror jag benskörheten också beror på bristen sol vi har i Sverige, årstiderna alltså. Är det vetenskapsbaserade undersökningar du läst och i dokumentären? Kram

Svar: Ja, mycket möjligt. D-vitamin har också en stor roll i det hela. Men studierna visar även att personer med samma förutsättningar (ex. lever i samma land) och dricker olika mängder mjölk också visar olika tendenser till benskörhet, där de som dricker mest mjölk lider av mest benskörhet. Det jag läst mig till, ja. I dokumentären, viss fakta ja, annan fakta är jag dock osäker på. Kram!
Linn

#5: J
2014-09-29 @ 02:02:01

Och hur är det med t ex havremjölk kokosmjölk och soyamjölk?:)

Svar: Ja, texten handlar ju om komjölk. Mjölkprotein i form av kasein. Havremjölk, soyamjölk och kokosmjölk innehåller inte detta. Så länge det inte är mjölkprotein tillsatt är det ingen fara :) Om jag själv hade valt att utesluta mjölkprodukter, vilket jag nog (tyvärr?) inte kommer att göra hade jag kört på mandelmjölk eller kokosmjölk. Just soyaprodukter har jag tidigare läst om inte är det optimala valet när man utesluter mjölk, då det inte är det bästa för kroppen. Det var dock väldigt länge sedan jag läste mig till detta, så vågar inte uttala mig om exakt varför :)
Linn

#6: Malin Karsson
2014-09-29 @ 09:25:41

Jag sitter och funderar på om de tar upp något om laktos ?
Jag är nämligen laktosintolerant och kan inte bryta ner sockerarterna i mjölken, just för att jag saknar enzymen som gör det. Prata det något om detta ?

Svar: Nej, tyvärr. Dokumentären i sig är rätt basic, den mer djupgående faktan har jag själv läst mig till. Just det här med laktos hade jag också tyckt varit intressant om de gått in på :)
Linn

#7: Jennifer
2014-09-29 @ 19:19:30

Sv: Haha jo visst är det så ;)
Ja absolut finns det det! Men jag tycker att en skål med kvarg är det enklaste sättet enligt mig att få i sig protein om man vill vara lite ekonomisk dessutom. Men såklart så finns ju ägg, fisk, kyckling och en massa mer proteinrikt :) För mig är nog problemet att det är så himla gott också haha, men i liten mängd så är det ju kanske inte så ''livsfarligt'' direkt hehe. Kram

Svar: Ja, det är supersmidigt. Faktiskt. Så länge det inte blir kvarg till frukost, lunch, middag dör man nog inte ;) Men ja, när jag tänker efter äter jag rätt mycket i dagsläget. Kvarg, ost, grädde i matlagning osvosv. Får nog ta en funderare på att dra ner lite på det :) Som jag alltid sagt, jag skulle aldrig kunna utesluta mjölkprodukter i min kost helt och hållet, det är föööör gott, haha! Kram!
Linn

#8: Liz
2014-09-29 @ 20:21:46

Seså tjejen, inte gå runt och sprida massa antimjölkpropaganda nu, framför allt ibte utan källhänvisning till dina påståenden. En dokunentär behöver inte betyda sanning vet du
Jag är laktosintolerant och kan dricka opastöriserad mjölk utan problem. Laktosintolerans borde heta pastöriseringstolerans om något!
Hela sveriges befolkning är besatta av kvarg, det säger väl sig själv att för mycket av någonting inte är bra? Att sen utesluta något helt för att nån studie säger si och så är också ganska dumt dels för att för varje studie som visar en sak finns det en annan som visar annat (för att ta reda på om ditt resultat är statistiskt signifikant använder du olika mallar och du går igenom dem en och en tills du hittar en där ditt resultat godtas som signifikant), dels så skulle man inte kunna äta någonting (på grund av ovanstående). Mjölk är ett fantastiskt livsmedel på många vis men att basera hela dagsintaget på mjölkprodukter säger väl sig själv att det inte är särskilt bra i det långa loppet. Gällande benskörhet och mjölk så är det betydligt fler faktorer som spelar in än enbart mjölken. Kalcium verkar ihop med magnesium och vitamin D. Balans mellan dessa är ett nyckelord. Lägg därtill motion som stärker skelettet med mycket mera.
Vilken typ av studie var gjord? Att vi äter mycket mjölkprodukter i sverige betyder inte att ALLA gör det. Man bör gå ner på individnivå och hålla sig undan cirkelbevisning.

Ät det du tycker om för att det är GOTT och ingenting annat (så som trend etc). Skit i vad guru si eller pelle så säger. Använd sunt förnuft och variera kosten. Då brukar det mesta lösa sig.
Och framför allt, var källkritisk!

Svar: Haha! Jag sprider definitivt inte någon "antimjölkpropaganda", jag skriver rätt tydligt att jag älskar mjölkprodukter. Det enda jag överväger att sluta beställa hem är kasein som ett rent kosttillskott. Jag kommer fortsätta konsumera både kvarg och ost.

Absolut, ingenting är bra att överkonsumera. Jag skrev kort och gott att jag tittade på en dokumentär och att den tog upp ett intressant ämne som jag ville dela med mig av, först och främst - rubriken är en frågeställning, inte ett påstående. Avslutade sedan med frågeställningen "Vad TROR ni?" = Jag har inte sagt att detta är fakta, utan jag framförde endast vad böcker och denna dokumentär kommit fram till. Jag skriver även att jag vill läsa vidare om detta = jag anser mig ännu inte tillräckligt påläst för att dra några slutsatser om vart jag står i detta ämne.


Jag är fullt medveten om att dokumentär inte betyder sanning. Åter igen, ett ämne jag tyckte var intressant och ville dela med mig av, that's it. Läs gärna inlägget mer tydligt nästa gång, så du får en klar bild av det. Men tack för din kommentar! Ha en bra kväll :)
Linn

#9: Diana Doss
2014-10-08 @ 12:54:09

åh, äntligen börjar folk få upp ögonen för detta! :) jag är inte vegan själv, men är övertygad om att det är den bästa kosten. växtbaserat helt enkelt. är vegetarian, men försöker laga ganska mkt veganskt när jag lagar mat. forks over knives är väldigt intressant faktiskt! man dör ju inte av att äta mjölkprodukter, men jag tror ändå att det har sin påverkan. kul att du läste lite om det!

Svar: Ja, väldigt intressant. Jag tror också vi konsumerar för mycket animaliska produkter i många fall. Fick en helt annan syn på både mjölkprodukter och kött efter att ha läst på. Jag har framförallt dragit ner på just mjölkprodukter. Uteslutit det har jag inte gjort, jag kommer fortfarande ha mina kära ostkvällar emellanåt (haha), men vardagsmässigt har konsumtionen minskat mycket för min del. Nej, självklart dör man inte av lite mjölkprodukter, det tror jag då verkligen inte, men jag tror att många äter det i alldeles för stora mängder tyvärr. Sen ska man väl inte snöa in sig alltför mycket på att "det, det pch det är skadligt", då skulle man väl inte kunna äta något alls tillslut, men det är definitivt nyttigt att läsa på om vad man stoppar i munnen :)
Linn

#10: Diana Doss
2014-10-09 @ 23:16:42

tihi, jag vet!! ^^ blev såå glad att ha den hemma igen <3

jo men precis. jag försöker undvika det så mkt jag kan, men har inte förbjudit mig från att äta det. men helt klart tror jag att 100% växtbaserad mat är det allra bästa. så man kan ju sträva mot det, även om man inte håller det slaviskt liksom ;) när jag lagar mat blir det mkt veganskt, men sen är jag ju lite svag för choklad ibland ;) haha. hela min släkt är värsta gottegrisarna, så man har liksom växt upp med massa släktkalas fyllt av kakor, bullar och tårtor. men nu är vi fler och fler som börjar försöka göra lite hälsosammare alternativ också! inte en dag försent!! haha

Svar: Ja, tror jag med. Om man tänker tillbaka i tiden, långt långt tillbaka, så tror jag det såg ut så som att man åt mestadels växtbaserat, och ibland drog man hem någon fångst i form av kött och åt det. Men idag är ju var mat näst intill baserat på animaliska produkter. Äter man som förr tror jag man mår som bäst. Växtbaserat, men helt okej med lite kött då och då. Tror jag då. Man kan ju ha otroligt många olika teorier på det där :) Haha! Ja, men det är ju bra iallafall! :D
Linn

#11: Emma Hå
2014-10-29 @ 08:58:06

Kom att tänka på det här inlägget när jag läste det här: http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/uppsala-forskare-mjolkdrickande-kopplat-till-okad-dodlighet. Ytterligare en komponent i mjöken som är skadlig...

//Emma Hå

Svar: Kul att detta faktum blir mer uppmärksammat. Om det tas upp i nyheterna är det nog fler som hajjar till dessutom :) Nae, att äta mjölkprodukter i överflöd är definitivt inte bra. Fler borde dra ner på konsumtionen. Jag hade nog ätit vegansk kost om jag inte varit en sådan ostälskare. (och köttälskare, haha). Men har absolut dragit ner på det om man jämför med ett år sedan :)
Linn

Min profilbild

goforfitse@gmail.com »

LINN STRÖMBERG@INSTAGRAM:

Follow on Bloglovin Follow on Instagram Follow on Facebook


Translate this blog:

mytasteswe.com

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Arkiv

2019:

01 02 03 04

2018:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2017:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2016:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2015:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2014:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2013:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2012:

09 11 12
RSS 2.0