Aldrig mer bulk?

2013-12-18 @ 20:40:00
Har funderat lite på det här med bulk. Både jag och Timmy har bulkat/bulkar (jag har precis avslutat bulken lite tidigare pga min operation, medan Timmy fortsätter enligt planerna), och jag märker hur olika det påverkar oss. Båda bulkar, javisst, men nu menar jag hur vi uppfattat den här perioden. 
För någon dag sedan sa Timmy något i stil med "Åhnej, deffen börjar snart, bulken har gått så fort, jag vill inte bli liten igen!
Bli liten igen? Här går jag och känner mig som en knubbsäl och samtidigt mindre vältränad, och han vill inte påbörja deffen för att då kommer han känna sig mindre? Jag känner mig mindre under bulken, mindre för att musklerna inte framhävs, men större pga fettet. Mjuk och odefinierad. De muskler jag har lyckats kämpa mig till under den här tiden döljs nu till stor del. Han känner sig större på ett rätt positivt sätt, medan jag inte upplevt något positivt alls från detta. Förutom att jag är medveten om att jag byggt under denna period då. 
Ingen av oss tycker ju direkt om att gå upp i fettprocent, men ändå upplever vi det så olika?
 
Får erkänna att jag inte hakade på bulken tillsammans med min pojkvän för att endast bygga. Ville även bevisa för mig själv att tankarna sedan min ätstörning är helt borta. Att jag inte får panik och ångest när jag ökar (rätt markant) i vikt, och framförallt - att jag känner att jag fortfarande har kontroll vilket håll vågen än drar sig mot. Och detta har varit en prövning minst sagt. Kan inte låta bli att tycka, som jag nämnde innan, att jag ser otränad ut just nu. Ännu värre blir det när jag måste vänta med deffen, eftersom jag inte får träna ännu. (Abstinens!!) Men det har varit normala tankar som vem som helst skulle få, klart man känner sig obekväm till och från när man ökar sin fettprocent. 
Är dock säker på att jag inte kommer ingå en sådan här bulk igen. Har legat på ett rätt stort överskott. Nu känns det nästan som jag legat på onödigt stort överskott för min kropp (dvs, lite mindre hade gett samma resultat, men mindre ökad fettprocent, och därmed kortare period eller mindre kalorisänkning under deff.) Detta har dock jag och min pojkvän delade åsikter om, medan jag nojjar och anser att jag inte lagt på mig alls mycket muskelmassa tycker han att jag har gjort jättefina ökningar. Men nästa gång kommer det bli endast ett överskott på ca 250+ kcal. (Kanske någon kortare period på lite mer.) Det tror jag räcker för mig, och jag kommer kunna fortsätta känna mig bekväm i min kropp, även under byggperiod. Så näst intill balans, bara en minimal ökning.
 
Tycker helt ärligt det är jobbigare för tjejer att bulka. Killar känns det mer "okej" för. De får en klapp på axeln av kompisen som säger "Fan vad biff du har blivit, grymt!". 
De se allmänt större ut. Högre fettprocent, javisst. Och det är klart man vill vara definerad, men det är okej för killar, det visar att de bygger. Förstår ni vad jag menar? 
 
Hos tjejer ligger fortfarande ett hängande ideal av att endast vara smal. Många som tränar styrka är ute efter "slanka muskler". Det finns ju undantag, såklart. Fler och fler blir ute efter att bygga. Men fortfarande är nog de flesta ute efter att endast vara smala. Vilket ofta leder till att man är rädd för att lyfta tungt för att de tror att man ska bli "stor". Kanske inte om jag tänker på de tjejer som har träning och gymmet som intresse, men övriga. Den bilden får iaf jag av exempelvis instagram med spammande av hashtags såsom #cleaneating #cleanfood #fitspo #thinspo(?!?) osvosv. 
Jag vet att jag har haft en period av byggande, och att om man jämför med andra som aldrig vågar ligga på överskott kommer jag ligga way ahead om ett par månader när det kommer till muskelmassa. (förhoppningsvis..!) Men man kan ju ändå inte låta bli att bli påverkad när man kliver upp på morgonen, med ett sugigt humör, ser sig själv i spegeln och tycker detsamma om spegelbilden som sitt humör, sedan bombas av dessa bilder. Jag vill anse att jag inte blir påverkad av ideal vi får upptryckta i ansiktet dagligen, men det blir man, tyvärr. Nu är ju detta bara under en period, deffen påbörjas snart, men under dåliga dagar har jag varit fruktansvärt trött på bulken och bara velat avbryta den. 

Nu menar jag inte att tjejer får skit när de går upp i vikt, såklart inte. Jag har fått höra positiva kommentarer och vet att exempelvis min pojkvän föredrar när jag har högre fettprocent. Men i våra huvuden är det inpräntat att för att en tjej ska anses "fit" så ska hon vara smal. Faktum är att om man ställde två tjejer bredvid varandra, en av dem mestadels bara allmänt smal med låg fettprocent, samt en annan med mer muskler men också något högre fettprocent, så skulle nog många anse att det smalare tjejen är mer fit. Sjukt ju?
När det kommer till killar är det ett helt annat mångfald, vi kan fortfarande se killar som vältränade och muskulösa även med högre fettprocent, riktigt så är det inte med tjejer. Eller är det bara jag som tycker såhär? Dela gärna med er av era åsikter!
 

Bilden till höger, inte direkt hög fett%, men stor skillnad mot vänster.
 
 
"You can't tone what you dont't have! If you're afraid to build muscle, then I'm afraid you will always be chasing what you'll never have. Being thinner does not equal being toned."
Kategorier: Personligt, Tankar & Reflektioner Träning & Hälsa 5


Follow on Bloglovin
Kommentarer:
#1: Linda
2013-12-18 @ 21:22:58

haha jag kan ej se farlig ut:D några tips på fort nervikt?

Svar: Haha! :D

Jag anser att man inte bör stressa kroppen. Så snabb viktnedgång kommer jag inte ge några tips på :) Det tar sin tid att förändra kroppen, man kan inte göra enorma förändringar på kort tid. Tappa vätska kan man såklart göra, men när det gäller både viktnedgång och viktuppgång bör man ge kroppen tid och göra det hälsosamt :)
Ät mindre än vad du gör av med = viktnedgång. Men man ska inte sänka intaget för mycket. Minska med ca 500kcal så kommer du börja tappa.
Linn

#2: FlizanLizan
2013-12-18 @ 21:25:32

sv: hehe aa :)
så lite så :)

#3: Lisa Radojewska
2013-12-19 @ 09:57:10

Så sant! Så snyggt, ge mig kroppen till vänster tack! :D
sv; Ja visst är dom! Vad ska du ha på dig på julafton? :)
Jaha synd :/ Min helg vad toppen! :) Vad jobbar du med? :)
Ha en superfin torsdag!
Kram

#4: Jossan
2013-12-20 @ 06:44:11

Det är lite svårt det där, som du säger så sitter mycket i huvudet på en själv och främst känslan. Jag äter ju mer nu för att bygga så jag kommer och har lagt på mig fett men även muskler. Vore dock intressant att veta hur mycket av varje del :P
SV: Ja så är det verkligen! Det är kul när det äntligen går framåt :)
Spännande! Det är ju alltid kul att se vad som kryper fram under en deff :)

Svar: Ja, det gör ju det. Tanken gör ju så mycket! Men man får försöka ha en positiv inställning även när det känns hemskt. Ja, men precis, hade varit mycket intressant att veta, haha! Hade inte varit fel att göra mätningar innan, för att få lite mer svart på vitt än bara "före- och efter-bilder".
Linn

#5: Ofelia
2015-08-05 @ 11:25:57

Vilket bra inlägg! Verkligen bra genomtänkt och välformulerat. Ger en liten tankeställare sådär :)

Svar: Tack så mycket! :)
GoForFit

Min profilbild

goforfitse@gmail.com »

LINN STRÖMBERG@INSTAGRAM:

Follow on Bloglovin Follow on Instagram Follow on Facebook


Translate this blog:

mytasteswe.com

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Arkiv

2019:

01

2018:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2017:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2016:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2015:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2014:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2013:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2012:

09 11 12
RSS 2.0